11.11.09

Ham, el primer simi a l'espai.

Els entrenaments i l'elecció de Ham
Ham partenyia a un grup de sis ximpanzés entrenats en el centre de medicina aeroespacial de Holloman, on fou entrenat per moure algunes palanques en funció de diverses llums activades. Durant el seu entrenament rebia llepolies com a premi o descarregues eléctriques com a càstig.

Missió Mercury-Redstone 2
El 31 de gener de 1961, Ham va pilotar una missió de prova del projecte Mercury l'objectiu del qual era simular exactament allò que sentiria el primer astronauta nord-americà durant el seu històric viatge suborbital. L'enlairament es va dur a terme sense incidents, però un problema al regulador d'acceleració del coet va proporcionar un excés de velocitat que no es resoldria fins que es va esgotar l'oxigen líquid, la qual cosa va portar a la càpsula a una altitud màxima de 253 km, superior a l'esperada. Això va suposar un període d'ingravitació de 7 minuts per a Ham, i una reentrada amb una desacceleració de 14,7 Gs, més elevada del normal. El vol va durar 16 minuts i 39 segons i la càpsula va aterrar a l'Oceà Atlàntic, a 679 km de distància del punt d'enlairament, 209 km més enllà del previst. Com a resultat del major impacte i la prolongada espera fins a l'arribada del rescat i la violència de les ones, una mica d'aigua va penetrar en l'interior de la càpsula. Per fortuna, Ham va ser rescatat sa i estalvi, i una ràpida revisió va confirmar que es trobava en bones condicions.
Aquests casos d'animals viatjant per l'espai han portat a molts directors de cine infantil i juvenil a crear noves pel·lícules per aquest públic entorn aquests viatges. La peli que us destaquem és Space Cimphs. Aquí teniu el tràiler. Però recordeu que tembé hi ha altres pelis com Wall-e, Toy Story, Star Wars, Odisea en el espacio... Totes per públics molt variats però entorn del tema de l'espai.